Είστε εδώ

ΑΝΔΡΕΑ ΣΥΓΓΡΟΥ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ 1908

Ανδρέας Συγγρός 1830 - 1899
ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ και ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ, Χιώτης στην καταγωγή, ο Ανδρέας Συγγρός, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε στην αρχή στην Άνδρο και έβγαλε το γυμνάσιο στη Σύρο. Αφού απέκτησε μεγάλη περιουσία στην Κωνσταντινούπολη, γύρισε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ίδρυσε την Ηπειροθεσσαλική Τράπεζα.
Έλαβε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις ιδίως στην αποπεράτωση του Ισθμού της Κορίνθου. Με δικές του δαπάνες ανέγειρε τα Μουσεία της Ολυμπίας και των Δελφών, το Θεραπευτήριο του Ευαγγελισμού, τις ομώνυμες σωφρονιστικές φυλακές και το νοσοκομείο μεταδοτικών νοσημάτων.
Το 1888, μετά από τριάντα χρόνια εκκρεμότητα, ανέλαβε το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών και επιτέλους λειτούργησε. Στη διαθήκη του άφησε και τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη διάνοιξη της ομώνυμης λεωφόρου Αθηνών – Φαλήρου.
Άρχισε να γράφει τη βιογραφία του, αλλά ο θάνατος τον πρόλαβε.
Ο Γ. Δροσίνης επιμελήθηκε το βιβλίο του με τίτλο: «Ανδρέα Συγγρού απομνημονεύματα» χωρίς αμοιβή. Η Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου Συγγρού, η οποία είχε ζητήσει από τον Γ. Δροσίνη να επιμεληθεί την βιογραφία του συζύγου της, βρήκε τρόπο να ικανοποιήσει τον Ποιητή βοηθώντας οικονομικώς τον Σ.Ω.Β. και στέλνοντας την Λασκαρίδου, να σπουδάσει τυφλοκόμος στην Ελβετία, ώστε να γίνει η πρώτη δασκάλα των τυφλών και η πρώτη διευθύντρια της Σχολής Τυφλών.
Η Σχολή Τυφλών πρέπει να θεωρηθεί έργο του Δροσίνη.
Το 2014 δεν λειτουργεί πλέον.