Είστε εδώ

ΕΠΙΣΤΟΛΑΙ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΥΖΗ 1953

Επιμέλεια Γ. Δροσίνη (μέχρι το 1939) και Λ. Κορομηλά
Εκδόσεις «Εκλογή»

Ο Νικόλαος Γύζης (1842 - 1901), επιφανής Έλληνας ζωγράφος. Γεννήθηκε στην Τήνο και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου των Αθηνών, όπου εισήχθει σε ηλικία μόλις 8 ετών. Αποφοίτησε το 1861 και στη συνέχεια με ενέργειες του Τήνιου φιλότεχνου Νάζου αναχώρησε για το Μόναχο όπου και γράφτηκε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών.
Το 1872 πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα και μένει έκθαμβος από το ελληνικό φως. «Η κάθε γυναίκα εδώ γίνεται πραγματική Αφροδίτη», γράφει σε Γερμανό φίλο του. Ο Γύζης παρατηρεί και μελετά την ελληνική ζωή. Αναβαπτίζεται στον ελληνικό χώρο!
Το 1874 αποφασίζει να φύγει και πάλι για τη Βαυαρία. Είναι κατάφορτος από συναισθήματα από το ελληνικό δράμα, σαν δράμα ενός λαού πάντοτε αγωνιστού αλλά και πάντοτε εσταυρωμένου. Ο ελληνισμός ως ιδέα ζει πια έντονα στην ψυχή του, με πλήθος εικόνων από την καθημερινή ζωή.
Στην γαλήνη του Μονάχου οι εικόνες αυτές παίρνουν σάρκα και οστά, γίνονται πίνακες. Είναι «Το κρυφό σχολειό», «Η πρώτη εξομολόγηση», «Το καρναβάλι των Αθηνών» κ.α. Πολλά από τα έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη.
Το 1892 γίνεται καθηγητής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου. Στο έργο της δημιουργίας, προστίθεται και το διδακτικό έργο. Στην περίοδο αυτή, η τέχνη του φτάνει στο αποκορύφωμά της με το έργο του «Η Αποθέωσις της Βαυαρίας», που είναι και το αριστούργημά του και ακολουθούν οι περίφημοι πίνακές του «Η δόξα εις Ψαρά», «Ο Έρως και ο Κένταυρος» και «Η Αράχνη».
Το βιβλίο, που επιμελήθηκαν ο Δροσίνης και ο Κορομηλάς περιλαμβάνει επιστολές του Ν. Γύζη προς τον πεθερό του Ν. Νάζο, την αδελφή της γυναίκας του Ουρανία, προς συγγενείς και φίλους. Περιλαμβάνει ακόμα γράμματα προς την νεαρή μαθήτριά του Άννα Μάη.
Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη» εξέδωσε το 2006 το βιβλίο αρ. 12 με τίτλο: ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΥΖΗ. Επιμέλεια Νικ. Β. Μαυρολέων.