Είστε εδώ

ΣΚΟΡΠΙΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ 1940

Στην πρώτη σελίδα του βιβλίου διαβάζουμε:
Με το χειμώνιασμα η Ζωή
τα φύλλα της τινάζει
κι’ όσα δεν παίρνει ο άνεμος
η Μνήμη τα συνάζει.

Κηφισιά 1939.

Ο Δροσίνης έλεγε για τους φίλους λογοτέχνες ή για κάποιους ξεχωριστούς ταγούς ότι οι περισσότεροι αρχίζουν να γράφουν την βιογραφία τους με κάθε λεπτομέρεια και συνήθως ο θάνατος έρχεται πριν την ολοκλήρωσή της.
Εκείνος λοιπόν, το 1938-1939 όπως χαρακτηριστικά το λέει στο τετράστιχο, γράφει μικρές ιστορίες για τους προγόνους του, για τα σπίτια του στην Πλάκα στην Εύβοια, για τα ζώα και τα πουλιά του, για την ΕΣΤΙΑ και τους φίλους της, τον Άγγελο Βλάχο, γράφει για τ’ Αλησμόνητα του Σουρή, για τη φιλία του Βικέλα, τη Γερμανία και τελειώνει με ένα κείμενο οκτώ σελίδων με τον τίτλο: Η ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ, μια ιστορία ρομαντική που άρχισε το 1887, χωρίς έντονη πινελιά, που έσβησε για 46 χρόνια και ξαφνικά μ’ ένα γράμμα, με ημερομηνία 18 Ιουνίου 1933, αφού αναζήτησε τον παραλήπτη του σε διάφορα μέρη, έφτασε στα χέρια του Δροσίνη γεμίζοντάς τον αναμνήσεις από την Tale της Γερμανίας και ζητώντας του αλληλογραφία.
Ο Δροσίνης αφιερώνει οκτώ φύλλα για την Adele. Με κάποια χαρά περιμένει το επόμενο γράμμα της, δεν τον κουράζουν τα σπασμένα γαλλικά της, την συμβουλεύει πως να περάσει τα δύσκολα χρόνια της τελευταίας ηλικίας, μέχρι που το 1939 μαθαίνει ότι πέρασε στην άλλη ζωή, ήρεμη και ευχαριστημένη κρατώντας το γράμμα του στα χέρια της.
Στο Μουσείο Δροσίνη μια γωνιά είναι αφιερωμένη στην Adele. Πίνακες ζωγραφισμένοι από την ίδια και τα χειρόγραφά της φυλαγμένα σ’ ένα ωραιότατο secrétaire εποχής.