Είστε εδώ

ΤΟ ΒΟΤΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ 1901

Το αγροτικό αυτό μυθιστόρημα άρχισε να το γράφει ο Γ. Δροσίνης το 1887 στη Λειψία. Το 1888 δημοσιεύεται στο περιοδικό «Εστία» σε συνέχειες. Το 1901 εκδίδεται σε τόμο.
Το μυθιστόρημα αυτό μεταφράστηκε στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και σε άλλες γλώσσες.
Το 1899 εκδίδεται στη Ρωσία με έξοδα του βιβλιοπώλη Π. Ματιάτου και η εκεί ελληνική παροικία το διάβασε με μεγάλη ευχαρίστηση, αφού αναφέρεται στη φύση και τα αγροτικά ήθη και έθιμα της μητέρας Ελλάδας. Σ’ αυτό το βιβλίο χρωστά ο Δροσίνης το τίτλο του πρώτου Έλληνα ηθογράφου.
Η υπόθεση του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται στην Εύβοια. Κυρίως στις Γούβες και τα γύρω χωριά: Κορμπάτσι, Ξηροχώρι, Κρυονερίτη, Ωρεούς, Βαρβάρα. Συμπρωταγωνίστρια στην ιστορία είναι η υπέροχη φύση της βόρειας πλευράς του νησιού. Ο Δροσίνης περιγράφει την φύση με πινελιές ζωγράφου. Διαβάζεις και βλέπεις μπροστά σου τοπία ολοζώντανα. Ακούς νερά κελαριστά, βλέπεις πλατάνια πανύψηλα, βάτους και θάμνους χαμηλούς σκεπασμένους με τα λευκά ανθάκια της αγράμπελης. Νιώθεις τον υγρό και δροσερόν αέρα να σε αναζωογονεί και μια γλυκιά ευωδιά όλο ηδυπάθεια να σε μαγεύει, να σε ζαλίζει.
Στο «Βοτάνι της Αγάπης» ο Δροσίνης περιγράφει έναν έρωτα γεμάτο πάθος. Μία αγάπη έρμαιο δεισιδαιμονιών και προκαταλήψεων, που ξεφεύγοντας από τα όρια της λογικής αναπόφευκτα καταλήγει στην καταστροφή. Ο Henri Tonnet καθηγητής στη Σορβόνη αποκαλεί τον Δροσίνη ΗΘΟΓΡΑΦΟ βασιζόμενος κυρίως σ’ αυτό το βιβλίο.