Είστε εδώ

Εκδηλώσεις

12 Μάιος

Με εξαιρετική επιτυχία και ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, προερχόμενου από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Εύβοια – Ιστιαία και Χαλκίδα, Κεφαλλονιά, Μεσολόγγι, Αγρίνιο κα) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, μνήμης και τιμής, για το διακεκριμένο ποιητή και λογοτέχνη Γεώργιο Δροσίνη, σημαντική μορφή των γραμμάτων μας. Η εκδήλωση, συνοδευόμενη από πλούσιο δείπνο, οργανώθηκε από το δραστήριο Σύλλογο «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη» (Πρόεδρος κα Ελένη Βαχάρη) και διεξήχθη στον επιβλητικό χώρο της Λέσχης Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ρηγίλλης 1, Αθήνα), στις 26 Απριλίου 2012, με την ευκαιρία της παρουσίασης του 26ου βιβλίου του Συλλόγου, με τον ποιητικό τίτλο, Άνοιξη στο Μουσείο.
Το βιβλίο, προϊόν συλλογικής δουλειάς, είναι μια καλαίσθητη έκδοση, αποτελούμενη από 352 σελίδες (κείμενα, έγγραφα, αποδεικτικά στοιχεία, εικαστικό υλικό) και εντάσσεται στη σειρά των αυτοτελών εκδόσεων του Μουσείου, μελέτες που στο σύνολό τους αναφέρονται στην προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά του ποιητή.
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον κ. Αναστάσιο Στέφο, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.), στενό συνεργάτη του Συλλόγου. Σε συνεργασία με την Π.Ε.Φ. ο Σύλλογος του Μουσείου διοργανώνει τον ετήσιο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό, με θέμα που αφορά το έργο και την προσφορά του ποιητή Γεωργίου Δροσίνη.
Ο κ. Στέφος, ο οποίος κατάγεται από την επαρχία Ιστιαίας, όπου βρίσκονται και οι πανέμορφες Γούβες, με τον ημιερημωμένο σήμερα Πύργο, πηγή έμπνευσης για το μεγαλύτερο μέρος του έργου του Ποιητή, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του τόμου, ο οποίος απαρτίζεται από 17 μελέτες συγγραφέων – μελών του Συλλόγου, εντασσόμενες σε τρεις ομάδες σχετικές με την οικογένεια του Ποιητή, τους χώρους δράσης, επιστημονικής και επαγγελματικής ενασχόλησης, το Μουσείο Γεωργίου Δροσίνη και τον ομώνυμο Σύλλογο. Συγκεκριμένα, τα κείμενα γράφτηκαν από τους/τις συγγραφείς: Αγγελική Βαρελλά, Τούλα Μπούτου, Ανδρέα Σακκαλή, Νανά Λαϊου - Μανδάλη, Ελένη Άλτερ, Φανή Πανιτσίδου, Ελένη Βαχάρη, Ντίνα Αποστόλου, Πηνελόπη Bucher, Μαίρη Σιμώνη – Λιόλιου, Καίτη Ντάκουλα, Δήμητρα Κωνσταντίνου, Παναγιώτη Νικητέα, Μητς Μήτση, Λένα Κορκολή, Κων/νο Τατασόπουλο και Βασίλη Πάστρα.
Εμπεριέχονται ακόμη, μετά τον πρόλογο της Προέδρου Ελένης Βαχάρη, ένα σχεδίασμα του Δ. Γιαννουκάκη και δυο σύντομα αφιερώματα των: Ιωάννη Κοντογιαννάκου και Ιωάννας Λαζάρου.
Όντως ανέφερε ο κ. Στέφος τα κείμενα των συγγραφέων διακρίνονται για την τέλεια γνώση του αντικειμένου, την επιστημονική πληρότητα και την ευαισθησία, φωτίζοντας πλήρως όλες τις πτυχές του δημιουργικού έργου του Γεωργίου Δροσίνη και συμπληρώνοντας ουσιαστικά τις προηγούμενες μελέτης - εκδόσεις του Συλλόγου. Ανέφερε, ακόμη, ότι το βιβλίο αποτελεί πολύτιμη πηγή για τους μελετητές, τους αναγνώστες, γενικότερα, τους μαθητές Δ.Ε., φοιτητές και καθηγητές και ευχήθηκε σύντομα να εμπλουτίσει τις Σχολικές, αλλά και τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες όλης της χώρας.
Στο τέλος της παρουσίασης η κα Βίκυ Παπουή διάβασε μερικά αποσπάσματα του βιβλίου που διαλέχτηκαν στην τύχη.
Η υπέροχη βραδιά έκλεισε με τα μελοποιημένα ποιήματα του Γεωργίου Δροσίνη με συνοδεία κιθάρας.

23 Νοε

Το Θέατρο Παραμυθίας παρουσιάζει το έργο της Τούλας Μπούτου με τίτλο «Μια αμυγδαλιά ανθίζει στη νεκρή γη»…
… από την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20.30.
Ξεκινούν οι παραστάσεις του νεοελληνικού έργου «Μια αμυγδαλιά ανθίζει στη νεκρή γη» - Γεώργιος Δροσίνης: Μια εποχή, Μια παρουσία, της Τούλας Μπούτου, σε σκηνοθεσία Στέλιου Γούτη και μουσική Παντελή Θαλασσινού, με το Μανώλη Δεστούνη, στο θέατρο Παραμυθίας.
Πρόκειται για τη θεατρική διασκευή του βιβλίου «Γεώργιος Δροσίνης: Μια εποχή, Μια παρουσία», της Τούλας Μπούτου. Το έργο είναι εμπνευσμένο από τη ζωή τού σπουδαίου ποιητή Γεωργίου Δροσίνη, ο οποίος αγαπήθηκε πολύ στην εποχή του, ζυμώθηκε μ’ αυτήν και την αποτύπωσε στο ποιητικό και κοινωνικό έργο του για να την παραδώσει στους επερχόμενους. Ιδιαίτερα σημαντικό για την εποχή του θεωρείται σήμερα το ποιητικό έργο του. Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της Νέας Αθηναϊκής Σχολής, που επεδίωκαν να ανανεώσουν τον ποιητικό λόγο, να τον απαλλάξουν από το στόμφο και να καθιερώσουν τη δημοτική ως επίσημη γλώσσα της λογοτεχνίας. Πολλά από τα ποιήματά του είναι διαχρονικά. Ας θυμηθούμε την «Ανθισμένη Αμυγδαλιά» του, που κέρδισε την αθανασία και τραγουδιέται ακόμη και σήμερα. Η παρουσία του, όμως, διατηρείται ζωντανή και μέσα στο ομώνυμο μουσείο του.
Η συγγραφέας, Τούλα Μπούτου, φωτίζει την προσωπικότητα του μεγάλου μας ποιητή, που λάτρεψε την ελληνική γη και στήριξε τους απλούς ανθρώπους, σε δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα. Έχει εκδώσει 20 βιβλία (ποιητικές συλλογές, συλλογές διηγημάτων, μυθιστορήματα, νουβέλες, δοκίμια). Έχει γράψει 8 θεατρικά έργα (7 μονόπρακτα, 1 τρίπρακτο). Θεατρικά της έργα έχουν παιχτεί στο "Θέατρο Ελπίδας", στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο θέατρο STUDIO ΚΥΨΕΛΗΣ, στο Θέατρο Γλυφάδας και αλλού. Για το έργο της έχει συχνά διακριθεί και τιμηθεί. 


Η σκηνοθεσία του Γιώργου Γούτη αναδεικνύει με νοσταλγία και χιούμορ το δυναμικό και αισιόδοξο πνεύμα του ποιητή.

Τον κεντρικό ρόλο ερμηνεύει ο ηθοποιός Μανώλης Δεστούνης, γνωστός από τη μακρόχρονη θητεία του στο θέατρο και τον κινηματογράφο.


Ο τραγουδοποιός Παντελής Θαλασσινός, εμπνέεται από την ποίηση του Δροσίνη, συνθέτει πρωτότυπη μουσική, ειδικά για την παράσταση, και φέρνει κοντά μας τη μουσικότητα των στίχων του, με μελωδίες που θα μας αγγίξουν.


Τα σκηνικά και τα κοστούμια εποχής δημιούργησε η Γιοβάννα Πρασίνου, αποκλειστικά για τις ανάγκες της παράστασης.

Στην παράσταση παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Μανώλης Δεστούνης, Μαρουσώ Γεωργοπούλου, Μαίρη Κομματά, Κων/νος Ραβνιωτόπουλος, Βάλια Σαπανίδου, Εύα Στυλάντερ, Ελεάννα Φινοκαλιώτη.Οι υπόλοιποι συντελεστές: σχεδιασμός φωτισμών Μπάμπης Αρώνης, μακιγιάζ-περούκες Γιώργος Σκένδρος, ενώ τη φωτογράφηση επιμελήθηκε ο Διονύσης Μοσχονάς.Η παράσταση φιλοδοξεί να περάσει ένα αισιόδοξο μήνυμα στους θεατές, αφού η περίφημη «Αμυγδαλιά» συνεχίζει, σε πείσμα των καιρών, να ανθίζει και να μας εμπνέει! Μουσείο Δροσίνη (Αγ. Θεοδώρων & Δημητρίου Κυριακού, Κηφισιά, www.drossinismuseum.gr) με πλουσιότατο υλικό απο τη ζωή και τη δράση του (κέρινα ομοιώματα, προσωπικά του αντικείμενα, βιβλία, παρτιτούρες από τα μελοποιημένα του ποιήματα, κ.α.). Το Μουσείο Δροσίνη υπήρξε κατοικία του ποιητή και σήμερα είναι ένας ιδιαίτερος τόπος αναφοράς στα σχολεία, για ανθρώπους που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τη ζωή και το έργο του, για φίλους της ιδιαίτερης ποιητικής του προσωπικότητας, που πάντα διατηρείται ζωντανή.«Μια αμυγδαλιά ανθίζει στη νεκρή γη» - Γεώργιος Δροσίνης: Μια εποχή, Μια παρουσία, της Τούλας Μπούτου, με το Μανώλη Δεστούνη

Θεατρική διασκευή: Τούλα Μπούτου

Σκηνοθεσία: Στέλιος Γούτης

Μουσική: Παντελής Θαλασσινός

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιοβάννα Πρασίνου

Φωτισμοί: Μπάμπης Αρώνης

Περούκες-Μακιγιάζ: Γιώργος Σκένδρος

Φωτογραφίες: Διονύσης Μοσχονάς

Ηθοποιοί: Μανώλης Δεστούνης, Μαρουσώ Γεωργοπούλου, Μαίρη Κομματά, Κων/νος Ραβνιωτόπουλος, Βάλια Σαπανίδου, Εύα Στυλάντερ, Ελεάννα Φινοκαλιώτη

28 Μαρ

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, μνήμης και τιμής, για το διακεκριμένο ποιητή και λογοτέχνη Γεώργιο Δροσίνη. H εκδήλωση, συνοδευόμενη από πλούσιο μπουφέ, διεξήχθη στην οικία της κ. Ηρούς Βαχάρη-Καμπάνη, στη Φιλοθέη, στις 28 Μαρτίου 2013 και παρευρέθησαν όλοι οι φίλοι του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη».
Στην εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον κ. Αναστάσιο Στέφο, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.) και στενό συνεργάτη του Συλλόγου, με θέμα: Ο Γεώργιος Δροσίνης στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ η διακεκριμένη φιλόλογος Μάγδα Μαλακτάρη-Παπακώστα, Δρ. Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, μίλησε για την ποιητική συλλογή του Γ. Δροσίνη «Είπε» και συνεπήρε το ακροατήριο.
Η υπέροχη βραδιά έκλεισε με την απαγγελία επιλεγμένων ποιημάτων του Γεωργίου Δροσίνη από την κ. Δήμητρα Κωνσταντίνου, μέλος του Συλλόγου.

18 Ιαν

Μέσα σε μια πολύ χαρούμενη και ελπιδοφόρα ατμόσφαιρα, έγινε η κοπή της πίτας στην αίθουσα τελετών στο Μουσείο Δροσίνη, στην Κηφισιά, με παρόντες όλο το ΔΣ και ορισμένα μέλη του Συλλόγου ‘Φίλοι του Μουσείου Δροσίνη’. Η πρόεδρος κ. Ελένη Βαχάρη έλαβε το λόγο και μίλησε συνοπτικά αλλά καίρια για τα πεπραγμένα της χρονιάς 2013. Αναφέρθηκε στα δρώμενα και το έργο όλων των μελών ενώ και πολλά από τα μέλη αναφέρθηκαν στο σύνολο ή μέρη του έργου αυτού. Το γεγονός είναι ότι η μνήμη του πολύπλευρου ποιητή, πεζογράφου, δημοσιογράφου αλλά και πολύτιμου κοινωνικού μέλους, του Γεωργίου Δροσίνη, διατηρείται ζωντανή, χάρις κυρίως στις συνεχείς προσπάθειες των ‘Φίλων του Μουσείου Δροσίνη’.

Το ίδιο το μουσείο στεγάζεται στην ‘Αμαρυλλίδα’, δηλαδή στο σπίτι που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και από το οποίο έφυγε από τη ζωή ο ποιητής και είναι γεμάτο από πράγματα δεμένα με τη ζωή του. Το μουσείο, με επικεφαλής την κ. Βαχάρη προσπαθεί να διαδώσει, όσο γίνεται, τη ζωή και το έργο του ποιητή σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας αλλά και εκτός αυτής.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως ο Γεώργιος Δροσίνης υπήρξε ένας πολύ τυχερός ανάμεσα σε άλλους ποιητές γιατί καθώς λέει κι ο λαός «τότε πεθαίνουν οι νεκροί όταν τους λησμονούνε».

Εκλεκτός παριστάμενος ο Αντιδήμαρχος Κηφισιάς και πρόεδρος του ΝΠΔΔ ‘Δημήτριος Βικέλας’ κ. Παπαδόπουλος Γεώργιος ο οποίος αφού συνεχάρη το έργο των ‘φίλων του μουσείου Δροσίνη’ αναφέρθηκε στο ανέβασμα του θεατρικού έργου της Τούλας Μπούτου «Γεώργιος Δροσίνης, μια εποχή μια παρουσία. Μια αμυγδαλιά ανθίζει στη νεκρή γη» με πρωταγωνιστή τον Μανώλη Δεστούνη, στα Μενάνδρεια 2013 με μεγάλη επιτυχία, παρουσία πολλού κόσμου που έτσι, ακόμη μια φορά έγινε μια ευρεία αναφορά σ’αυτό τον αγαπημένο ποιητή. Το έργο παιζόταν κι όλο το χειμώνα σε θέατρα των Αθηνών, επίσης και στο Βεάκειο του Πειραιά. Ελπίζουμε να υπάρξουν ευκαιρίες για προβολή του αφού είναι τόσο κατάλληλο και για παιδιά και απαραίτητο για να αποκτούν γνώσεις από τους πνευματικούς ανθρώπους που κοσμούν την ιστορία της χώρας μας.

Η γιορτή τελείωσε με συμβολικά δώρα και άφθονα, εκλεκτά εδέσματα όπως πάντα συνηθίζεται σ’αυτό το χώρο.

Τούλα Μπούτου

06 Μαρ

Ο Σύλλογος "Οι Φίλοι του Μουσείου Γεωργίου Δροσίνη" πραγματοποίησε εκδήλωση, παρουσιάζοντας δραματοποιημένο Μουσικό Αναλόγιο, βασισμένο στη βιογραφία και την ποίηση του Γεωργίου Δροσίνη, στις 6 Μαρτίου 2014 και ώρα 7:00 μμ στο Βιβλιοπωλείο Ιανός.
Κατά τη διάρκεια της παράστασης, ερμηνεύτηκαν μελοποιημένα τραγούδια σε ποίηση Δροσίνη, ενώ ακολούθησε ένα κέρασμα στους καλεσμένους με κρασί και συνοδευτικά.

Συντελεστές της παράστασης:

Αφήγηση – Κείμενα: Μάγδα Μαυρoγιάννη
Πιάνο: Δημήτρης Γιάκας
Τραγούδι: Χριστίνα Γιαννακοπούλου (Soprano)

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΓΙΩΡΓΟΣΓ ΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δε θέλω του κισσού ... // Ήρθες ... // Οι δυο... // Σπίθες στη στάχτη ...
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ: Εσπερινός
ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ ΚΑΜΗΛΙΕΡΗΣ: 'Ανθη του γκρεμνού ...// Ευτυχία ...// Η Ξενούλα ...
ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΑΜΠΕΛΕΤ: Όταν γελάς κι όταν μιλείς ... // Τα μικρά σου χέρια ...
ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΕΖΕΡΙΤΗΣ: Η αγριοβιολέττα ... // Ρόδα απριλιάτικα ... // Σε θέλω ανέγγιχτη κι αμόλυντη ...
ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Της κοπέλλας το νερό
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΛΑΒΟΣ: Αν έφυγες ... // Πως θέλω η αγάπη

22 Μάιος

Ο «Ηλιος κι ο Βοριάς», ένα παραμύθι εμπνευσμένο από το Μύθο του Αισώπου, με την ποίηση του Γεώργιου Δροσίνη, είναι η ομώνυμη ταινία μικρού μήκους του Θανάση Νεοφώτιστου που έκανε την πρεμιέρα της στο 36ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και τώρα ταξιδεύει στο φετινό Short Film Corner του 67ου Φεστιβάλ Καννών, της πλατφόρμας που κάθε χρόνο παρουσιάζει μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους απ' όλον τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει ως μοναδική ελληνική συμμετοχή στο Aviff Art Film Festival των Καννών, μια εναλλακτική αγορά ταινιών μικρού μήκους και video art απ' όλον τον κόσμο.

Μια γυναίκα περπατάει ξέγνοιαστη στον αγρό, μαζεύοντας λουλούδια και ανεμόμυλους, ανυποψίαστη γι' αυτό που θα της συμβεί όταν ο Ήλιος κι ο Βοριάς ερίσουν για το ποιος είναι δυνατότερος! Κι οι δύο θα προσπαθήσουν να τη γδύσουν. Ο καθένας χρησιμοποιεί τα πιο δυνατά του όπλα. Ποιος θα βγει νικητής; Eνα παραμύθι εμπνευσμένο από το Μύθο του Αισώπου «Ο Hλιος κι ο Βοριάς» με την ποίηση του Γεώργιου Δροσίνη.
www.sunandwindfilm.com