Είστε εδώ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΔΡΟΣΙΝΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ (9/2/2018)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ

(9/2/2018) Αίθουσα Συνελεύσεων Τράπεζας της Ελλάδας

ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΡΒΑΚΗ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΔΡΟΣΙΝΗ

Ως φιλόλογος, διδάξας παλαιότερα στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, ως Πρόεδρος, επί σειρά ετών της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, και ως Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Οι φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη» (με Πρόεδρο την κα Ελένη Βαχάρη, που παρευρίσκεται στην εκδήλωση), θα ήθελα να συγχαρώ ολόθερμα τη Διεύθυνση της Σχολής, τους διοργανωτές καθηγητές και, ιδιαίτερα, τους μαθητές/τριες για το αφιέρωμα μνήμης και τιμής στον Γεώργιο Δροσίνη (1859-1951), απόφοιτο της Βαρβακείου Σχολής.

Μια σημαντική μορφή των γραμμάτων μας που αγάπησε με πάθος την Ελλάδα: Ακαδημαϊκός, πεζογράφος, ποιητής, δημοσιογράφος, μεταφραστής, Τμηματάρχης του Υπουργείου Παιδείας, με ρηξικέλευθες καινοτομίες στο χώρο της Εκπαίδευσης, με πολυσχιδές έργο και αξιόλογη πνευματική και κοινωνική προσφορά, η οποία προβλήθηκε, με εξαιρετική επιτυχία, από τους Βαρβακειόπαιδες, τιμώντας έτσι έναν ποιητή, με τα ποιήματα του οποίου γαλουχήθηκαν γενιές ολόκληρες μαθητών.

Για την προβολή του Γ. Δροσίνη δραστηριοποιείται ποικιλοτρόπως ο Σύλλογός μας «Οι φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη», που ιδρύθηκε το 1997 και εδρεύει στην Κηφισιά, όπου έζησε, τα τελευταία δώδεκα χρόνια της ζωής του, ο ποιητής στην έπαυλη Αμαρυλλίς (όνομα μιας ποιμενίδας του Θεοκρίτου και ονομασία μυθιστορήματός του), αφήνοντας την τελευταία του πνοή, στις 2 Ιανουαρίου 1951. Ο απέριττος τάφος του, στο Κοιμητήριο Κηφισιάς, κοσμείται από μια φυτευμένη αμυγδαλιά, αναφορά στο πασίγνωστο ποίημά του – τραγούδι και ο Σύλλογός μας τελεί κάθε χρόνο μνημόσυνο. Ο Σύλλογός μας μεριμνά επίσης αδιάκοπα για το συνεχή εμπλουτισμό των εκθεμάτων και την εύρυθμη λειτουργία του, (εκδόσεις, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις, προκηρύξεις διαγωνισμών κ.ά.), που συντελούν στη διατήρηση της μνήμης του και των διαχρονικών διδαγμάτων του ποιητή.

Παράλληλα, χάρη στις προσπάθειες της ακάματης Προέδρου μας, ανακαινίσθηκε ο πατρογονικός Πύργος του Δροσίνη, που είναι ήδη επισκέψιμος και λειτουργεί ως Μουσείο και Λαογραφικό Κέντρο, στην όμορφη πολίχνη των Γουβών, όμορη του ιστορικού Αρτεμισίου, της επαρχίας Ιστιαίας Ευβοίας, - ιδιαίτερη πατρίδα μου -, όπου έζησε τα εφηβικά και μετεφηβικά του χρόνια, τις καλοκαιρινές διακοπές ο ποιητής και εμπνεύστηκε το μεγαλύτερο μέρος του πεζογραφικού και ποιητικού έργου, σφραγίζοντας ανεξίτηλα τις βιωματικές και νοσταλγικές του εμπειρίες. Ό,τι είναι η Σκιάθος για τον Παπαδιαμάντη είναι οι Γούβες για τον Δροσίνη.

Τέλος, ο Σύλλογός μας, σε συνεργασία με την Π.Ε.Φ. οργανώνει εφέτος πανευβοϊκό μαθητικό διαγωνισμό (Α΄ Λυκείου – Γ΄ Γυμνασίου), με θέμα την ποιητική συλλογή Θα βραδιάζη, εμπνευσμένη εξολοκλήρου από την επαρχία Ιστιαία.

Συγχαρητήρια και πάλι για την άριστη εκδήλωση.

Αναστάσιος Αγγ. Στέφος, δ.φ.

Αντιπρόεδρος Συλλόγου