Είστε εδώ

Ακαδημία Αθηνών 1926

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η Ακαδημία Αθηνών βρίσκεται ανάμεσα στη λεωφόρο Ακαδημίας και τη λεωφόρο Πανεπιστημίου- Ελευθερίου Βενιζέλου. Το 1856 αποφασίζεται η ανοικοδόμηση της Ακαδημίας Αθηνών και το 1859 μπαίνει ο θεμέλιος λίθος. Από το 1859 μέχρι το 1885 με διακοπή 5 ετών, χτιζόταν. Χρηματοδότης ο Σίμων Σίνας, ομογενής πλούσιος τραπεζίτης της Βιέννης, ισόβιο μέλος της Αυστριακής Βουλής. Αρχιτέκτων ο Θεόφιλος Χάνσεν και βοηθός του ο Ερνέστος Τσίλλερ. Ο Χαρίλαος Τρικούπης παρέλαβε το κτίριο στις 16 Δεκεμβρίου του 1885. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, το 1923 μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Βερσαλλιών, τηλεγραφεί: "Οργανώστε την Ακαδημία". Επιθυμία που δεν εκπληρώθηκε.
Το 1926, ο καθηγητής Βασίλειος Αιγινήτης, υπουργός του Θεόδωρου Πάγκαλου, δημοσιεύει τελικά στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, την ίδρυση της Ακαδημίας Αθηνών.
Πρόεδρος: Φωκίων Νέγρης, Γραμματεύς επί των δημοσιευμάτων: Γεώργιος Δροσίνης. Το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας προς τον Γ. Δροσίνη λέει: "Παρακαλούμεν υμάς … όπως παραλάβητε το κτίριο ... και … εγκατασταθήτε εν τοις γραφείοις υμών".
Το οικόπεδο της Ακαδημίας Αθηνών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, και του Πανεπιστημίου Αθηνών ανήκαν στην Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία τα παραχώρησε στο κράτος με δωρεά της.

Ο Γ. ΔΡΟΣΙΝΗΣ Α΄ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ.

1919. Ο Γ. Δροσίνης συνεργάστηκε με τον Δημήτριο Αιγινήτη (εξέχοντα πολιτικό) για την προετοιμασία του καταστατικού της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο Δροσίνης για τη συνεργασία αυτή γράφει προς την κόρη του Αγγελική:
«Είχαμε μαζί [δηλ με τον Αιγινήτη] συνεργασθή και ετοιμάση τον οργανισμό (της Ακαδημίας Αθηνών) στα 1919 μετά την ειρήνη, γιατί, πολλοί διεθνείς λόγοι, μας υποχρέωναν να μη μείνωμε έξω, από συνέδρια, επιστημονικά, λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά εξ αιτίας της ελλείψεως Ακαδημίας. Αλλά όμως με διάφορες αντιπράξεις και αντιζηλίες, το καταστατικό δεν έγινε ποτέ. Όταν έφυγα στα 1921 απ’ το Υπουργείο, παρέδωσα τα χαρτιά της σχεδιαζόμενης Ακαδημίας στον Αιγινήτη. Εκείνος εξακολούθησε να τα συμπληρώνη από ξένων Ακαδημιών οργανισμούς και μόλις έγινε υπουργός το 1926 την ίδρυσε. Εγώ έγινα γραμματέας επί των δημοσιευμάτων.»
Στο τέλος του γράμματος συμπληρώνει:
«Καλά, αυτό δεν θα ήταν τίποτε. Αλλά μου φόρτωσαν όλη την εσωτερική οργάνωση των γραφείων και όλα τα οικονομικά, δηλαδή όλο το νοικοκυριό της. Όλα λοιπόν εγώ θα τα φροντίσω!»
Έτσι και έγινε. Όλα τα έκανε. Έγινε, ακόμη και κηπουρός!
Μαθαίνουμε από ένα δημοσίευμα, ότι εκείνος έκοψε το πρώτο κατακόκκινο τριαντάφυλλο από τα παρτέρια της Ακαδημίας.

Η Ακαδημία επιτέλους λειτουργεί, παρά το γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν όλες οι παρατηρήσεις του Γ. Δροσίνη.