Είστε εδώ

ΕΘΝΙΚΟΝ ΑΡΙΣΤΕΙΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Το 1913 με Πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και υπουργό τον επιδέξιο Γιάννο Τσιριμώκο, έγινε δεκτή η πρόταση του Γεωργίου Δροσίνη για το «Βασιλικόν Μετάλλιον των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών» (Νόμος 440 20.12.1914), με την ευκαιρία της επετείου των 25 χρόνων γάμου του Βασιλέα Κωνσταντίνου με τη Βασίλισσα Σοφία.
Ο Δροσίνης γράφει στα «Σκόρπια Φύλλα της Ζωής μου»: τόμος Δ΄σ. 232.
«Με τον ανοικτόκαρδο Ρουμελιώτη τον λέβέντη Γιάννο, όπως τον λέγαμε, συνεργάσθηκα πολύ γιατί είχαμε την υποστήριξη της Βουλής και το προσωπικό ενδιαφέρον του Βενιζέλου για τα Γράμματα και τας Τέχνας. Επήγαινα τις πρωϊνές ώρες και τον εύρισκα στο Ξενοδοχείον των Αθηνών που εκατοικούσε. Με δέχουνταν με τα νυκτικά του. Όχι σαν υπουργός με τμηματάρχην, αλλά σαν δυο φίλοι στενοί, σ’ ένα τραπεζάκι μπροστά καθισμένοι, καταρτίζαμε σε νομοσχέδια και διατάγματα το προοδευτικόν μας πρόγραμμα. Ο Γιάννος τα έπαιρνε φρέσκα φρέσκα σαν νεόκοπα άνθη, και τα ανακοίνωνε χειρόγραφα ακόμη, αδακτυλογράφητα στον Πρόεδρο, στον Βενιζέλο. Και ύστερα ήρχουνταν στο Υπουργείο και μ’ έκραζε να μου πη: ‘ Ενθουσιασμένος ο Πρόεδρος και σε συγχαίρει για την ωραία ιδέα’.
Έτσι εδέχθη ο Βενιζέλος και την πρότασιν για το Βασιλικόν Μετάλλιον των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, που με την πολιτειακή μεταβολή άλλαξε όνομα και έγινε Εθνικόν Αριστείον, απονεμόμενον από την Ακαδημία Αθηνών».

Στα πρώτα χρόνια, το βραβείο απονεμήθηκε κάθε 2 χρόνια εναλλάξ, σε μουσικοσυνθέτες και λογοτέχνες, σε γλύπτες και ζωγράφους. Η απονομή των Αριστείων γίνονταν από εκείνους οι οποίοι είχαν ήδη βραβευτεί.
Το 1922 απονεμήθηκαν αθρόα τα βραβεία αυτά και μειώθηκε έτσι το κύρος τους.
Το 1925 τιμάται ο ίδιος ο Δροσίνης με το Εθνικό Αριστείο των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Στις 26 Μαρτίου 1926, η απονομή των βραβείων ανατέθηκε στη δικαιοδοσία της Ακαδημίας Αθηνών. Μετονομάστηκε σε Εθνικόν Αριστείον Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών και απέκτησε πάλι το κύρος του.