Είστε εδώ

Εκδήλωση για τον Γεώργιο Δροσίνη (12/5/2012)

Με εξαιρετική επιτυχία και ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, προερχόμενου από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Εύβοια – Ιστιαία και Χαλκίδα, Κεφαλλονιά, Μεσολόγγι, Αγρίνιο κα) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, μνήμης και τιμής, για το διακεκριμένο ποιητή και λογοτέχνη Γεώργιο Δροσίνη, σημαντική μορφή των γραμμάτων μας. Η εκδήλωση, συνοδευόμενη από πλούσιο δείπνο, οργανώθηκε από το δραστήριο Σύλλογο «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη» (Πρόεδρος κα Ελένη Βαχάρη) και διεξήχθη στον επιβλητικό χώρο της Λέσχης Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ρηγίλλης 1, Αθήνα), στις 26 Απριλίου 2012, με την ευκαιρία της παρουσίασης του 26ου βιβλίου του Συλλόγου, με τον ποιητικό τίτλο, Άνοιξη στο Μουσείο.
Το βιβλίο, προϊόν συλλογικής δουλειάς, είναι μια καλαίσθητη έκδοση, αποτελούμενη από 352 σελίδες (κείμενα, έγγραφα, αποδεικτικά στοιχεία, εικαστικό υλικό) και εντάσσεται στη σειρά των αυτοτελών εκδόσεων του Μουσείου, μελέτες που στο σύνολό τους αναφέρονται στην προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά του ποιητή.
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον κ. Αναστάσιο Στέφο, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.), στενό συνεργάτη του Συλλόγου. Σε συνεργασία με την Π.Ε.Φ. ο Σύλλογος του Μουσείου διοργανώνει τον ετήσιο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό, με θέμα που αφορά το έργο και την προσφορά του ποιητή Γεωργίου Δροσίνη.
Ο κ. Στέφος, ο οποίος κατάγεται από την επαρχία Ιστιαίας, όπου βρίσκονται και οι πανέμορφες Γούβες, με τον ημιερημωμένο σήμερα Πύργο, πηγή έμπνευσης για το μεγαλύτερο μέρος του έργου του Ποιητή, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του τόμου, ο οποίος απαρτίζεται από 17 μελέτες συγγραφέων – μελών του Συλλόγου, εντασσόμενες σε τρεις ομάδες σχετικές με την οικογένεια του Ποιητή, τους χώρους δράσης, επιστημονικής και επαγγελματικής ενασχόλησης, το Μουσείο Γεωργίου Δροσίνη και τον ομώνυμο Σύλλογο. Συγκεκριμένα, τα κείμενα γράφτηκαν από τους/τις συγγραφείς: Αγγελική Βαρελλά, Τούλα Μπούτου, Ανδρέα Σακκαλή, Νανά Λαϊου - Μανδάλη, Ελένη Άλτερ, Φανή Πανιτσίδου, Ελένη Βαχάρη, Ντίνα Αποστόλου, Πηνελόπη Bucher, Μαίρη Σιμώνη – Λιόλιου, Καίτη Ντάκουλα, Δήμητρα Κωνσταντίνου, Παναγιώτη Νικητέα, Μητς Μήτση, Λένα Κορκολή, Κων/νο Τατασόπουλο και Βασίλη Πάστρα.
Εμπεριέχονται ακόμη, μετά τον πρόλογο της Προέδρου Ελένης Βαχάρη, ένα σχεδίασμα του Δ. Γιαννουκάκη και δυο σύντομα αφιερώματα των: Ιωάννη Κοντογιαννάκου και Ιωάννας Λαζάρου.
Όντως ανέφερε ο κ. Στέφος τα κείμενα των συγγραφέων διακρίνονται για την τέλεια γνώση του αντικειμένου, την επιστημονική πληρότητα και την ευαισθησία, φωτίζοντας πλήρως όλες τις πτυχές του δημιουργικού έργου του Γεωργίου Δροσίνη και συμπληρώνοντας ουσιαστικά τις προηγούμενες μελέτης - εκδόσεις του Συλλόγου. Ανέφερε, ακόμη, ότι το βιβλίο αποτελεί πολύτιμη πηγή για τους μελετητές, τους αναγνώστες, γενικότερα, τους μαθητές Δ.Ε., φοιτητές και καθηγητές και ευχήθηκε σύντομα να εμπλουτίσει τις Σχολικές, αλλά και τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες όλης της χώρας.
Στο τέλος της παρουσίασης η κα Βίκυ Παπουή διάβασε μερικά αποσπάσματα του βιβλίου που διαλέχτηκαν στην τύχη.
Η υπέροχη βραδιά έκλεισε με τα μελοποιημένα ποιήματα του Γεωργίου Δροσίνη με συνοδεία κιθάρας.

Ημερομηνία: 
Σάββατο, Μάιος 12, 2012 - 20:00