Είστε εδώ

Η Κηφισιά

Δήμος του νομού Αττικής, η Κηφισιά, βρίσκεται βόρειο- δυτικά της Πεντέλης. Συνορεύει βόρεια και δυτικά με το δήμο Αχαρνών (Μενίδι), ανατολικά με την κοινότητα Νέας Ερυθραίας και νότια με τους δήμους Αμαρουσίου, Μεταμόρφωσης και τις κοινότητες Μελισσίων, Πεύκης και Λυκόβρυσης.
Έχει τροπικό κλίμα, πλούσια βλάστηση, πολυτελείς επαύλεις και μεγάλα ξενοδοχεία. Έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ελλάδας. Τα παλαιότερα χρόνια χρησιμοποιούταν από τους Αθηναίους ως τόπος παραθερισμού. Στο κέντρο της εδρεύει η μητρόπολη Αττικής και Μεγαρίδος και εκτός από τα σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης λειτουργούν φυτοπαθολογικό ινστιτούτο και πολλά νοσοκομεία. Κάθε χρόνο στο μεγάλο κεντρικό πάρκο του δήμου οργανώνονται εκθέσεις ανθέων και γιορταστικές εκδηλώσεις.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η Κηφισιά πατρίδα του ποιητή Μένανδρου, οφείλει την ονομασία της στον ποταμό Κηφισό που είχε τις πηγές του κοντά στο σημερινό Κεφαλάρι. Στους αρχαίους χρόνους ήταν μία από τις δώδεκα πόλεις της Αττικής και αποτελούσε το δήμο της Ερεχθηίδας, θέρετρο των πλούσιων Αθηναίων. Ο Ηρώδης ο Αττικός είχε χτίσει μεγάλη έπαυλη με κήπους, στοές και λουτρά. Στην έπαυλη εκείνη είχε φιλοξενήσει το Ρωμαίο συγγραφέα Αύλο Γέλιο που συναναστράφηκε με τους τότε Αθηναίους φιλόσοφους και ποιητές και έγραψε το έργο «Αττικές νύχτες».