Είστε εδώ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ Β΄ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Σ.Ω.Β. ΚΑΙ Α΄ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Συγγενής του Δροσίνη από την γυναίκα του, Δικηγόρος.

Ο Ιωάννης Αθανασάκης γεννήθηκε στο Πήλιο το 1853. Έζησε 30 χρόνια στην Αίγυπτο, την Αλεξάνδρεια, το Κάϊρο, το Πορτσάϊδ, το Σουέζ και την Ισμαηλία, 30 χρόνια προσφοράς στην Ελληνική Κοινότητα. Ως δικηγόρος είχε συγκεντρώσει υποθέσεις Ελλήνων, Άγγλων, Γάλλων και πασάδων της Αιγύπτου.
Το 1906 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα με τη γυναίκα του (κόρη του Ολλανδού Προέδρου των δικαστηρίων Καΐρου δόκτορα Στοππελαάρ) και την κόρη του, στην οδό Ακαδημίας.
Το 1912 ο Βενιζέλος τον έχρισε βουλευτή Αττικής και μέλος της Μεγάλης Επιτροπής της Αναθεωρήσεως του Συντάγματος.
Στην Κρήτη ο Αθανασάκης οργάνωσε μαθήματα νοσοκομειακά του Ερυθρού Σταυρού.
Στη Θεσσαλονίκη ίδρυσε με Διάταγμα της Προσωρινής Κυβερνήσεως Ειδικό Ερυθρό Σταυρό, για τις επαναστατημένες επαρχίες με ένα νοσοκομείο πεντακοσίων κλινών και ένα τέλειο χειρουργείο σε σκηνές για το μέτωπο του Στρυμώνα, προβλέποντας βουλγαρική εισβολή. Ακόμα ως υφυπουργός υγιεινής, οργάνωσε την άμυνα κατά της ελονοσίας και γενικά επιθεώρησε όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία της επαρχίας, διότι συνέπεσε η μεγάλη επιδημία γρίπης.
Με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ανύψωσε πρώτος την Ελληνική σημαία στη Σμύρνη, στις Κυδωνίες και στην Κωνσταντινούπολη.
Ίδρυσε το Ινστιτούτο Παστέρ το 1920 και το 1923 η ενεργητικότητά του απλώθηκε και πέρα από τα ελληνικά, σύνορα με την Προεδρίαν του στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
Άθλος ήταν η ίδρυση του Νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού στη λεωφόρο Κηφισίας και τα κτίρια στην παραλία της Βούλας, τα παιδικά Ασκληπιεία.
Στο Μουσείο υπάρχει ένα ιδιόγραφο γράμμα του Αθανασάκη προς τον Δροσίνη στον οποίο διηγείται τη ζωή του. Το 1931 του γράφει:
«Ύστερα που περάσαμε σχεδόν μια ολόκληρη ζωή συνεργαζόμενοι με τέτοια αρμονία, θαρρώ πως σου το χρωστώ να με γνωρίσης λιγάκι καλύτερα από το 1875 που βγήκα στον κόσμο».
Στο Μουσείο ακόμα υπάρχουν βιβλία που αναφέρονται και τιμούν τον εξέχοντα αυτόν άνδρα.