Είστε εδώ

Οικογένεια Κασσαβετη

Η γυναίκα του Δροσίνη, Μαίρη, καταγόταν από την οικογένεια Κασσαβέτη. Οι Κασσαβέτηδες κατάγονταν από την Ήπειρο. Μία οικογένεια κατέβηκε στη Ζαγορά Πηλίου και μία άλλη εγκαταστάθηκε στο Λέτσε της Ιταλίας.
Ο προπάππος της γυναίκας του Δροσίνη, ο Δημήτριος Κασσαβέτης, εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο το 1745. Απέκτησε τρία παιδιά: 1) τον Νικόλαο 1774, 2) τον Ιωάννη 1777 και 3) τον Αλέξανδρο 1779. Όλα τα παιδιά και τα εγγόνια του, μορφώθηκαν, πλούτισαν και προσέφεραν πάρα πολλά στην Ελλάδα, την οποία υπεραγαπούσαν.

1. Ο Νικόλαος, ήταν ο πιο μορφωμένος και τον έλεγαν "Λογιότατο", δίδαξε στο Κρυφό Σχολειό της Ζαγοράς, όπου μαθήτευσε και ο Ρήγας Φεραίος ο Βελεστινλής. Είχε σπίτι στο Χορευτό του Πηλίου. Ο Γ. Δροσίνης το αποκαλούσε "το Καλύβι" και πέρασε εκεί πολλά καλοκαίρια γράφοντας.
2. Ο Ιωάννης παντρεύτηκε την Μαρία Χατζηαλεξάνδρου και μαζί με τα δύο παιδιά του, τον Δημήτριο και τον Αλέξανδρο, ίδρυσε στην Αίγυπτο τον εμπορικό οίκο Κασσαβέτη. Πολλοί Πηλιορίτες βρήκαν κοντά του δουλειά. Στη Ζαγορά του Πηλίου ίδρυσε το 1852 το Κασσαβέτειο Παρθεναγωγείο. Το συντηρούσε από τη μέρα που άρχισε να λειτουργεί το 1855 έως το τέλος της ζωής του. Το Παρθεναγωγείο λειτούργησε μέχρι το 1930. Από το 1930 έως το 1941 λειτούργησε ως Οικοκυρική Σχολή. Στην Κρητική επανάσταση το 1866, προσέφερε ένα μεγάλο ποσό με το οποίο αγοράστηκε ένα ταχύπλοο πολεμικό καράβι. Με τη διαθήκη του, άφησε μεγάλα ποσά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, στο Νοσοκομείο και στο Ορφανοτροφείο της Σύρου και σε άπορες οικογένειες της Ζαγοράς, πέθανε το 1876 στη Σύρο.

2. Ο γιός του Αλέξανδρος Ι. Κασσαβέτης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1871. Άρχισε να πολιτεύεται το 1899 κι έλαβε μέρος στην κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης (1916-1917). Εξελέγη κατ' επανάληψη Πρόεδρος της Λέσχης των Φιλελευθέρων και μέλος της Διοικούσης Επιτροπής του ιδίου κόμματος. Απέκτησε μεγάλη περιουσία. Στην εποχή του Χαρ. Τρικούπη προσέφερε ένα μεγάλο κτήμα στον Αλμυρό, όπου ιδρύθηκε το 1888 η πρώτη Γεωργική Σχολή με τον τίτλο ΚΑΣΣΑΒΕΤΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ. Η έκταση είναι 27.000 στρέμματα, οι πρώτοι μαθητές ήταν 20. Η ίδρυσή της ανταποκρίθηκε σε ένα ώριμο αίτημα των καιρών. Το 1954 η Σχολή έδωσε τη θέση της σε άλλη λειτουργία και ο χώρος της έκτοτε στεγάζει το ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ Ε.Α.Κ.Κ.Ν. ΚΑΣΣΑΒΕΤΕΙΑΣ. Ο Α. Κασσαβέτης έζησε στην Κηφισιά, όπου φρόντισε να φέρει το ηλεκτρικό ρεύμα. Το προάστιο ηλεκτροφωτίστηκε στις 25/11/1915, γι’ αυτό υπάρχει στην Κηφισιά δρόμος με το όνομά του.

3. Ο Αλέξανδρος, δηλητηριάστηκε από τους Τούρκους, γιατί βοήθησε τον Απελευθερωτικό Αγώνα. Είχε αποκτήσει δύο παιδιά, α) τον Ιερώνυμο και β) τον Δημήτριο.
α) Ο Ιερώνυμος Α. Κασσαβέτης 1817 - 1893 γεννήθηκε στη Ζαγορά, νέος εγκαταστάθηκε στην Τάντα της Αιγύπτου, επιδόθηκε στο εμπόριο και απέκτησε μεγάλη περιουσία. Το 1878 επανήλθε στη Ζαγορά και δαπάνησε όλη του την περιουσία για την επανάσταση του Πηλίου. Χρημάτισε αρχηγός στον αγώνα της Θεσσαλίας. Έγινε Πρόεδρος στην πρώτη Κυβέρνηση του νεοσύστατου Κράτους και μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στη Μεγάλη Ελλάδα, εξελέγη βουλευτής το 1881 έως το 1885.
β) Ο Δημήτριος Α. Κασσαβέτης, γεννήθηκε στη Ζαγορά του Πηλίου παντρεύτηκε την Αγγελική. Ήταν έμπορος βαμβακιού και πολιτευτής. Έζησε χρόνια στην Αίγυπτο. Εκεί απέκτησε 5 παιδιά: την Μαίρη (1870) γυναίκα του Γ. Δροσίνη, τον Κωνσταντίνο, την Ελένη, τον Αλέξανδρο (1871) και τον Τζων (1876).
Ο Δημήτριος Κασσαβέτης μοναχογιός (1915) εκλέχτηκε βουλευτής το 1950 στο Βόλο.[i][/i]

Από το αρχείο του Μουσείου Γ. Δροσίνη