Είστε εδώ

Περιοδικό ΕΣΤΙΑ

1876 ΕΣΤΙΑ. Εβδομαδιαίο δεκαεξασέλιδο περιοδικό.
Ιδρυτής και Διευθυντής ο Παύλος Διομήδης.
Χρηματοδότης ο πεθερός του Δημήτριος Μαυροκορδάτος. Τυπώνεται από τον Γεώργιο Κασδόνη, ο οποίος το ίδιο χρονικό διάστημα ιδρύει μικρή εκδοτική μονάδα με την επωνυμία ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ.

1880 Ο Γ. Κασδόνης αναλαμβάνει την διεύθυνση του περιοδικού ΕΣΤΙΑ και εκδίδει τα έργα πολλών λαμπρών συγγραφέων.
1/1/1881 Ο Γ. Δροσίνης γίνεται συνεργάτης στο περιοδικό ΕΣΤΙΑ κι αντιπρόσωπος του βιβλιοπωλείου της Εστίας στη Γερμανία. Στη Γερμανία δημιούργησε το αναμνηστικό τεύχος της βασιλείας Γεωργίου Α΄ και την Καλλιτεχνικήν Πινακοθήκην. (Δώρα της ΕΣΤΙΑΣ προς τους βασιλείς).
1/1/1889 Ο Ν. Πολίτης και ο Γ. Δροσίνης αγοράζουν το περιοδικό ΕΣΤΙΑ προς 10.000 δρχ., και γίνονται και διευθυντές του.

1894 Η ΕΣΤΙΑ γίνεται απογευματινή εφημερίδα. Αποχωρεί ο Ν. Πολίτης, Ιδρυτής, Εκδότης και Διευθυντής γίνεται ο Γ. Δροσίνης. Έδρα οικία Βούρου στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το περιοδικό ΕΣΤΙΑ εκδίδεται κάθε 15 ημέρες με τον τίτλο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΕΣΤΙΑ. Για λίγο χρονικό διάστημα δίδεται δωρεάν ως ένθετο της εφημερίδας ΕΣΤΙΑΣ. (Μιά πρωτοποριακή ιδέα του Δροσίνη).
1/1/1895 Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος αγοράζει το περιοδικό και το διευθύνει μέχρι το 8/9/1895. Αργότερα το περιοδικό εμφανίζεται ως ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ.

1898 Ο Γ. Δροσίνης εγκαταλείπει τη δημοσιογραφία και πουλάει στον αρχισυντάκτη του τον Άδωνι Κύρου την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, η οποία κυκλοφορεί από τους απογόνους του Κύρου έως σήμερα.

Η ΕΣΤΙΑ ήταν το σοβαρότερο περιοδικό της εποχής από το οποίο βγήκαν λόγιοι μιας ολόκληρης γενιάς.
Η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, όπως λέει ο Δροσίνης: «ήταν σαν τον κισσό πλεγμένη στον κορμό του Έθνους».
Μετά την αποχώρησή του από την δημοσιογραφία ο Δροσίνης παραμέ- νει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως των Ελλήνων Δημοσιογράφων.