Είστε εδώ

Πράσινα βιβλία 1908 - 1940

Η σειρά αυτή ονομάστηκε «Πράσινα βιβλία» κατόπιν επιθυμίας του Β΄ Προέδρου του Σ.Ω.Β. Ιωάννη Αθανασάκη. Το πρώτο βιβλίο της σειράς είναι του Δ. Βικέλα: Η ΖΩΗ ΜΟΥ. Ο Βικέλας δώρησε στο Σύλλογο το κείμενο του βιβλίου που ο ίδιος είχε συγγράψει και αφορούσε ένα μέρος των αναμνήσεών του. Ήταν έτοιμο για το τυπογραφείο, γιατί ήθελε να δημοσιευθεί ως έχει χωρίς λάθη, μετά τον θάνατό του.
Τα βιβλία της σειράς αυτής είναι 76, ποικίλου περιεχομένου και απευθύνονταν σε μορφωμένους αναγνώστες.
Ο Δροσίνης στην ανωτέρω σειρά έγραψε: ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ καθώς και ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, μετά κειμένων.

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (1825-1826). Σ.Ω.Β. 1926 (ΠΡΑΣΙΝΑ ΒΙΒΛΙΑ)

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή του Γ. Δροσίνη και εκδόθηκε με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την γνωστή Έξοδο του Μεσολογγίου.
Το βιβλίο ανήκει στη Β΄ σειρά του Σ.Ω.Β. ΠΡΑΣΙΝΑ ΒΙΒΛΙΑ.
Το 1926 ο Σύλλογος προς διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, τιμώντας τα εκατό χρόνια της ΕΞΟΔΟΥ των Ελεύθερων Πολιορκημένων, εξέδωσε ένα βιβλίο με τον τίτλο «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ». Το βιβλίο αυτό περιέχει σελίδες από την ιστορική εφημερίδα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ που τύπωνε ο Ιάκωβος Μάγερ στο Μεσολόγγι κατά την διάρκεια των πολιορκιών, την περίοδο του ιερού αγώνα.
Ο Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ γεννήθηκε το 1798 σ’ ένα χωριό έξω από την Ζυρίχη. Φοίτησε για δύο χρόνια στην Ιατρική. Ήλθε στην Ελλάδα, κατέληξε στο Μεσολόγγι, και παντρεύτηκε κόρη Ιγγλέση. Προσέφερε πάρα πολλά στον αγώνα. Έστησε τυπογραφείο από το οποίο έστελνε σε τρεις γλώσσες σ’ όλη την Ευρώπη κείμενα που περιέγραφαν την τραγική κατάσταση των Ελλήνων. Με τις λίγες ιατρικές γνώσεις του βοήθησε επίσης να στηθεί ένα πρόχειρο νοσοκομείο στο Μεσολόγγι.
Κατά την έξοδο, μακριά από την πόλη, σκοτώθηκε μαζί με τη γυναίκα του και τα παιδιά του.
Ο Δροσίνης είχε ένα καημό, ότι δεν προσέφερε στην Ελλάδα τις δυνάμεις του. Έδειξε μεγάλο ενθουσιασμό στην καταγραφή των τελευταίων ημερών πριν από την ΕΞΟΔΟ και ιδιαίτερα των τελευταίω ωρών, διότι εύρισκε έτσι ένα τρόπο συμμετοχής του στο θρυλικό γεγονός του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων από τους Τούρκους. Αλληλογράφησε και κατέγραψε ό,τι έμαθε, από φίλους δημοσιογράφους και πρεσβευτές, ό,τι γράφτηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο Παρίσι, στη Βιέννη και αλλού, για την αιματοβαμμένη ΕΞΟΔΟ. Το 1926 ως γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής, για τον Εκατόχρονο Εορτασμό της Εξόδου του Μεσολογγίου, αναλαμβάνει όλη την ευθύνη της οργάνωσης, κατόπιν συνεννοήσεως με τον Υπουργό των Στρατιωτικών Νίδερ.
Ο Σ.Ω.Β. παραχώρησε το κατάστημά του για την εγκατάσταση της Επιτροπής.