Είστε εδώ

Σεβαστοπούλειος Εργατική και Τεχνική σχολή 1908

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (απέναντι από το Μαιευτήριο της ΕΛΕΝΑΣ)

Η Σεβαστοπούλειος Σχολή με φοίτηση τριετή, πρόσφερε παιδεία και τεχνική κατάρτιση σε παιδιά ηλικίας 12-14 ετών.
Στη Σχολή έμπαινε κανείς με εισαγωγικές εξετάσεις και ως διπλωματούχος μπορούσε να δουλέψει σ’ όποιον τεχνικό κλάδο ήθελε. Τα μαθήματα ήταν: Θρησκευτικά, Ελληνικά, Ιστορία, Γεωγραφία, Αριθμητική, Γεωμετρία, Φυσική και Χημεία.
Τα εργαστήρια ήταν: Μηχανουργείο, Σιδηρουργείο, Ξυλουργείο, Ωρολογοποιείο, Ηλεκτροτεχνικό, Πλαστικής, Επιπλοποϊίας, Ραδιοτεχνικό, Γαλβανοπλαστικής και πολλά άλλα.
Για τα παιδιά που φοιτούσαν, το πρωί υπήρχε γάλα και το μεσημέρι συσσίτιο (ελαφρύ γεύμα).
Ο Δροσίνης αγωνίστηκε να δει το όνειρό του να πραγματοποιείται. Όταν ο Σεβαστόπουλος πρότεινε να χρηματοδοτήσει «το όνειρο αυτό» μέσω του Σ.Ω.Β., ο Δημήτριος Βικέλας είπε μπροστά στο δωρητή:
Κύριε Δροσίνη το ΕΡΓΟΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΚΟΝ Σας. Αναπτύξτε τις ιδέες σας.
Ο Δροσίνης κλείνοντας την αναφορά του είπε:
- Η επιθυμία και η ευχή όλων μας είναι να αποκτήσει η Ελλάδα μορφωμένους τεχνίτες.
Η Σεβαστοπούλειος Σχολή επιτάχθηκε από το κράτος για πολλούς μήνες κατά το 1913. Ο Σύλλογος έθεσε στη διάθεση της Επιτροπής Περιθάλψεως τα γραφεία και τις αίθουσές του και κατόπιν φιλοξένησε τον «Ερυθρό Σταυρό» για τα μαθήματα της Σχολής Νοσοκόμων.
Το 1915 - 1916 επιτάχθηκε και πάλι για στρατωνισμό εφέδρων.
Αργότερα στο ίδιο κτίριο στεγάστηκαν το 6ο Τεχνικό Εσπερινό Λύκειο, το 7ο Τεχνικό Εσπερινό Λύκειο, το 3ο Τεχνικό Εσπερινό Λύκειο, η 1η ΣΕΚ. Σήμερα στο ΣΠΙΤΑΚΙ υπάρχουν τα γραφεία του Σ.Ω.Β.